EMBRACE-ME: pandemide hayatının son evresinde olanlara bakım: aile fertleri ve yakınların deneyimleri ve taşımak zorunda kaldıkları zorlayıcı psikolojik yükler, göçmen odaklı yaklaşım (EMBRACE-ME)

Arka Plan

SARS-CoV-2 pandemisi ölüm döşeğindeki hastalara kendi ailelerinin ve yakınlarının verdiği refakat ve bakım hizmetlerini ciddi ölçüde aksattı. Pandemi koşullarında bir aile ferdini veya yakınını kaybetme deneyiminin kişi üzerinde ne gibi geç dönem sonuçları olduğu ve bu deneyimle korku, depresyon ve karmaşık yas arasında ne ölçüde bir bağlantı bulunduğu pek az araştırıldı. Yakınınızın vefatı sürecinde ona eşlik edememek, cenazesinde bulunamamak ve kişisel olarak sunabileceğiniz desteğin kısıtlanması yas sürecini ağırlaştırabilir. Göçmenler birçok bakımdan pandemiden özellikle etkilendiler. Bunun ölüm döşeğindeki yakınlarına refakat edememeleri bakımından ve vefat sonraki süreçte de geçerli olup olmadığı bilinmemektedir.

Hedefler

Bu projenin hedefi SARS-CoV-2 pandemisi sırasında hayatının son evresinde olan kişilere verilen sağlık desteğinin aile fertleri ve yakınlarının gözünden incelenmesi ve bu kişilerde korku, depresyon ve karmaşık yas ile bağı ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda göçmenler özellikle dikkate alınmıştır.

Aşağıdaki sorular ön planda tutulmuştur:

Aile fertleri ve yakınlar hastanın hayattaki son günlerini nasıl deneyimlediler?

Aile fertleri ve yakınlar pandemi sırasında yas süreçlerini nasıl geçirdiler? Son günlere ilişkin deneyim ile bireysel yas süreci arasında ne gibi bağlantılar hissedilmiştir?

Hastaların göçmen olan ve olmayan aile fertleri ve yakınları arasında ne ölçüde farklılıklar vardır?

Metotlar

Bu eksploratif nitel araştırma vefat eden kişilerin göçmen olan ve olmayan 25-30 aile ferdi ve yakınıyla bir kılavuz ışığında yapılan görüşmeler yardımıyla nitel bilgi toplamaktadır. Görüşme verileri, SARS-CoV-2 pandemisinin hayatın son evresindeki kişilerin aile fertleri ve yakınlarının bu kişilere verdikleri desteği deneyimleme ve yas süreçleri üzerindeki etkilerinin hem yatay hem dikey düzlemde daha iyi anlaşılmasına olanak tanımaktadır

Beklenen sonuçların ilgi düzeyi

Nitel analiz yardımıyla hospis ve palyatif bakımda pandemi ile ilişkili kısıtlamaları ve bunların yas süreci üzerindeki etkileri vefat eden kişilerin aile fertleri ve yakınlarının deneyimleri hakkında bilgi toplanarak tespit ve teşhis edilebilir. Nitel araştırma yaklaşımı açık görüşmelerle bir pandeminin getirdiği güçlüklerle başa çıkabilmek için kişiye hayatının son evresinde nasıl bir refakat hizmetinin ve yas sürecinde de nasıl bir desteği yardımcı olabileceğini araştırma olanağını tanır. Araştırmanın sonuçları, daha geniş bir proje çalışması için, sağlık desteği verenler, aile fertleri ve yakınlar ve göçmen örgütleri ve topluluklarının üyeleriyle yapılacak bir atölye çalışmasıyla tartışılır.

Finansman

Proje, Aşağı Saksonya COVID-19 Araştırma Ağı (COFONI) tarafından "Pandeminin uzun vadeli sonuçlarına ilişkin sağlık hizmetleri araştırması" (finansman kodu 10LZF23) araştırma alanında finanse edilmektedir. Finansman dönemi 01.01.2024 ile 31.08.2025 tarihleri arasındadır.

İş birliği ortağı

EMBRACE-ME, Hannover Tıp Yüksek Okulu (MHH) Genel Tıp ve Palyatif Tıp Enstitüsü ile iş birliği içerisinde yürütülen, ortakların kendi görev alanlarının olduğu bir projedir.

İletişim

Danica Hüttenrauch

Tel.: 0551 39-60554

danica.huettenrauch@med.uni-goettingen.de

Maria Bonin

Tel.: 0511 532-8091

bonin.maria@mh-hannover.de

Follow us